Vidarkliniken. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Massiva protester till stöd för Vidarkliniken

Uppdaterad
Publicerad

16.000 namnunderskrifter har hittills samlats in till stöd för att Vidarkliniken i Järna ska få fortsätta bedriva antroposofisk vård.

Efter förändrade EU-direktiv hotas tillgången till antroposofiska läkemedel. Det har fått Vidarkliniken att dra igång ett upprop.

EU-domstolen har slagit fast att alternativmedicinen antingen måste in i lagstiftningen eller förbjudas. Frågan bereds just nu hos regeringskansliet som snart kommer att presentera hur politikerna ställer sig till antroposofiskt läkemedel.

I dag lämnades de första underskrifterna över till hälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) som ett sätt att försöka påverka utfallet.

Totalt har 16.000 namnunderskrifter samlats in i ett upprop. Dessutom menar Vidarkliniken att 8.000 personer ska ha skickat mejl till sjukvårdsministern.

– Det är fantastiskt att så många har tagit ställning för rätten att välja vårdform. Det är en oerhört viktig demokratifråga, och jag hoppas att beslutsfattarna lyssnar och ser att vi är många som värdesätter medicinsk mångfald och nytänkande i vårdsystemet, säger Göran Garberg, anhörig och en av initiativtagarna till uppropet i ett pressmeddelande.

En formulering i en tidigare version av texten kunde tolkas som att Vidarkliniken själv stod bakom insamlingen. Detta har nu rättats till. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VIDARKLINIKEN

Mer i ämnet