Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är mästerskapet som pågår under markytan. Foto: Maja Flygt/SVT

Här pågår SM under jorden – tvättlappar avgör i Järna

Uppdaterad
Publicerad

Vem har bästa odlingsjorden i Sverige? Det ska avgöras i SM i nedbrytning som pågår under sommaren. I Järna är flera av lantbrukarna med och tävlar för att undersöka jordhälsan.

På gårdarna i Järna ligger det nu ett 30-tal vita små bomullslappar nedgrävda i jorden och väntar på att nedbrytningsprocessen ska starta igång. Sammanlagt är det 400 personer i hela Sverige som tävlar om att ha den mest nedbrutna tvättlappen i slutet av augusti.

Det är framförallt att hålla jorden täckt av växter året om och att ha en bra mångfald i odlingen som kan vara avgörande i mästerskapet, menar Wijnand Koker, lantbruksrådgivare i Järna.

– Man kan förvänta sig att det är en högre aktivitet i jorden där det odlas många olika grödor. Att det finns vall med är avgörande,  säger han.

Upprop för jordhälsan

Bakom mästerskapet står Sveriges lantbruksuniversitets kompetenscentrum för rådgivning och lantbrukarnas riksförbund. Tanken är att göra ett gemensamt upprop för betydelsen av friska odlingsjordar i Sverige.

Se mer om hur mästerskapet ska avgöras i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer