Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur EU-beslut som påverkar Region Stockholm i sin tur påverkar dig. Foto: Johanna Talamo/SVT

Mediciner och transporter – så påverkas Region Stockholm av beslut i EU

Publicerad

Beslut som tas i EU påverkar över hälften av de besluten som fattas av politiker i din kommun – och detsamma gäller regionen. SVT berättar mer om tre områden där EU-beslut har stor påverkan på Region Stockholm och i slutändan dig och din vardag.

En fråga som det jobbas med just nu inom EU är en förändring av den 20 år gamla läkemedelslagen som kommer påverka samtliga av unionens regioner.

Förändringen förväntas bland annat innebära sänkta priser och en ökad tillgång till läkemedel, något som välkomnas av Region Stockholm.

– Leveransproblem har de senaste åren blivit ett allt större problem. I de flesta fall finns ersättningsprodukter att tillgå men hantering av bristsituationer har blivit allt mer resurskrävande, säger Josefine Bergenholtz-Gröndahl, pressansvarig på Region Stockholm.

Risk att beslutsfattande flyttas till EU

Region Stockholm är positiv till att läkemedelslagen revideras men har också flera synpunkter i sitt remissvar. Bland annat ser de risker med att viktig beslutsfattande flyttas till EU och att medlemsländernas ansvar för att prioritera och fördela begränsade resurser inskränks.

”Detta skulle direkt påverka möjligheten till nationell styrning samt regionernas förutsättningar att bedriva en effektiv hälso- och sjukvård utifrån egna ekonomiska förutsättningar” skriver Region Stockholm i remissvaret.

Hör om fler exempel på EU-beslutens påverkan på regionen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.