Livet bitch i föreställningen ”Deras rum”. Foto: SVT

Miljonstöd till Livet bitch

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen blev det klart att ensemblen Livet bitch får bidrag från Kulturrådet. Det innebär grönt ljus för ett nytt kulturprojekt i flera stadsdelar i Södertälje. – Vi är så lyckliga, säger ensemblens Grete Havnesköld.

Statens kulturråd delar ut projektpengar för att stärka lokala nätverk av kulturutövare i Sverige.

En av de föreningar som får stöd är alltså teaterensemblen Livet bitch i Södertälje. De har i sina uppsättningar bland annat skildrat hur det kan vara att som kvinna växa upp i Södertälje.

Större svängrum åt unga tjejer

Nu får de 1,1 miljoner kronor till ett nytt projekt.

– Vi är så lyckliga, säger ensemblens Grete Havnesköld. Äntligen kommer vi kunna förverkliga vår vision om hur Södertäljes unga brudar ska få möjlighet att att skapa det utrymme inom kulturen som de verkligen förtjänar.

Hon tillägger:

– Det är väldigt bra för Södertälje som stad att få ett såhär stort kulturprojekt med jämställdhetsinriktning.

Flera kulturaktörer samarbetar

Kulturprojektet som Livet bitch nu har fått pengar till ska äga rum i Fornhöjden, Hovsjö och Ronna. Och flera samarbetspartners ingår: Tjejhuset, Grafikens hus, Juventas ungdomsjour, Södertälje Teateramatörer, Södertälje kommun och Mezzopotelge kulturförening.

– Projektet tar utgångspunkt i Södertäljes miljonprogram och vi kommer att arbeta uppsökande på skolor och fritidsgårdar, säger Grete Havnesköld.

I hela Sverige delar 27 projekt på 32 miljoner kronor från kulturrådet. I den här omgången har rekordmånga sökt bidrag. Närmare bestämt 200 organisationer och föreningar runtom i landet.

Satsar på vissa bostadsområden

Satsningen heter Kreativa platser och Kulturrådet ska fördela hundra miljoner kronor under perioden 2016–2018 ”till kulturprojekt i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar eller lågt valdeltagande runt om i landet”.

– Tanken är att människor ska få inflytande över konsten och kulturen i sin egen närmiljö, att äga sitt rum, säger rådets generaldirektör Staffan Forssell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.