Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser att många av de som är med och begår de allvarligaste brotten är under 15 år”, säger justitieministern Gunnar Strömmer (M). Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Ministerbesök vid Tysslinge: Rekryteringen av unga ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen valde idag Sis-hemmet i Tysslinge som skådeplats när de annonserade en ny kartläggning av nyrekrytering.

– Vi måste stoppa den här rekryteringen av väldigt unga människor, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Sjuttonåringen som fritogs i centrala Södertälje i förra veckan var intagen på Statens institutionstyrelses (Sis) ungdomshem i Tysslinge.

Utanför Sis-hemmets grind presenterade i dag socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) och justitieministern Gunnar Strömmer (M) en ny åtgärd för att komma åt nyrekryteringen.

– Vi måste få veta hur verkligheten ser ut, och se till att myndigheterna får en gemensam bild, säger Gunnar Strömmer (M).

Hör honom i videoklippet.

Bättre struktur i arbetet

Polisen, Socialstyrelsen och Sis får i uppdrag att kartlägga nyrekrytering till kriminalitet. Och de är de riktigt unga som står i centrum.

– Vi måste få stopp på den rekryteringen, och det finns ett behov av att myndigheterna jobbar tillsammans på ett mer strukturerat sätt, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Även den förra regeringen beställde en kartläggning över nyrekryteringen. Den görs av BRÅ och ska vara klar i slutet av året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.