Jaana Sundberg, finskt förvaltningsområde Södertälje kommun. Foto: Södertälje kommun/SVT

Minoritetslag skärps – kan ge mer vård på finska i Södertälje

Publicerad

Riksdagen fattade igår beslut om att skärpa lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Det innebär att Södertälje kommun bland annat kan erbjuda mer äldrevård på finska framöver.

Minoritetslagstiftningen gäller alla de fem nationella minoriteterna, men det finns förstärkta rättigheter i de kommuner som ingår i ett förvaltningsområde, i Södertälje kommun ingår i finskt förvaltningsområde.

Lagen har kunnat tolkas olika

Hittills har det i lagen stått att en kommun som ingår i ett förvaltningsområde ”ska erbjuda den som begär det möjlighet att få hela eller delar av verksamheten inom förskola och äldreomsorg som erbjuds av personal som behärskar finska, meänkeli respektive samiska”.

– Orden ”delar av” har gett ganska stort utrymme för tolkning, säger Jaana Sundberg på finskt förvaltningsområde på Södertälje kommun.

Nu har regeringen ändrat orden ”delar av” till ”väsentlig del” vilket innebär att tolkningsutrymmet enligt Jaana Sundberg minskar. Dessutom blir kommunen nu också skyldig att sätta upp konkreta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete samt måste informera invånarna bättre i samband med att man söker vård.

Mer äldreomsorg på finska

Varför är det här viktigt?

– Det handlar inte bara om behovet, lagen säger att det är en rättighet. Många av de finnar som kom hit som arbetskraft på 60 och 70-talet tänkte arbeta här ett tag och sedan återvända till Finland, och lärde sig därför aldrig svenska ordentligt. Nu är de kvar här och börjar närma sig höga åldrar och därför kommer behovet av äldreomsorg öka för denna grupp, säger hon och fortsätter:

– Vi måste kunna erbjuda det i väsentliga delar på finska för de som önskar det, både för de med demenssjukdom och de med somatiska sjukdomar.

Lagen träder i kraft 1 januari nästa år.

Kommunen erbjuder idag:

  • Finsk förskola för barn upp till sex års ålder (Sverigefinska förskolan)
  • Skolverksamhet på finska upp till årskurs sex (Stålhamraskolan)
  • Äldreomsorg för personer med demens (Mariekällgården)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.