Hör fastanställda sjuksköterskan Mia Nerman om hur hennes vardag påverkas av hyrpersonal på Södertälje sjukhus. Foto: SVT

Hyrpersonalen har minskat på Södertälje sjukhus

Publicerad

Kostnader för hyrpersonal har skenat i landet det senaste åren. Men förra året bröt Södertälje sjukhus det mönstret. Kostnaderna har istället gått ned.
– Vi behöver skapa en arbetsplats där man kan utvecklas, i sin yrkesroll, säger vd Christophe Pedroletti.

Förra året låg Region Stockholm näst högst upp på listan över kostnader för inhyrd vårdpersonal. Och Södertälje sjukhus har haft den största kostnadsutvecklingen i länet.

Mellan 2015 och 2017 fyrdubblades kostnaderna för hyrpersonal, från 6,5 till 28,4 miljoner kronor.

– Sjukhuset har varit i en expansiv fas. Vi är ett sjukhus som har öppnat och kommer att fortsätta öppna nya vårdplatser. Och det är klart att det drar mycket resurser, även personell, säger Christophe Pedroletti, vd på Södertälje sjukhus.

Christophe Pedroletti, vd Södertälje sjukhus

Möjlighet till karriär

Men förra året bröt Södertälje sjukhus mönstret. 2018 års kostnad för hyrpersonal landade på 25,7 miljoner. En minskning på närmre tre miljoner.

Anledningen till att man lyckats rekrytera personal och med det fått ner kostnaderna för hyrpersonal, tror Christophe Pedroletti bland annat beror på att man satsat på chefsutbildningar för olika personalgrupper.

– Det handlar inte bara om förmågan att rekrytera personal, utan att ta hand om den personal man har rekryterat. Då behöver vi skapa en god arbetsmiljö och en möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll, säger Christophe Pedroletti.

Det är på akuten på Södertälje sjukhus som man har lyckats anställa fler, och det är där sjukhuset också hade den största andelen hyrpersonal 2017. På andra avdelningar står det stilla, eller pekar åt andra hållet.

Kan behöva öka hyrpersonalen igen

Men minskningen är fortfarande marginell, kostnaden är fortfarande fyra gånger så stor som för bara tre år sedan.

– Vi har fortfarande en lång väg kvar att gå. Det kan till och med hända att vi behöver öka vår inhyrning, för att sedan minska den igen, säger Christophe Pedroletti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer