Misstänkt assistansbedrägeri i Södertälje – fem gripna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen anhölls fem personer misstänkta för grovt bedrägeri, skriver polisen på sin hemsida. De misstänks för att ha lurat till sig miljontals kronor kopplade till personlig assistans.

Brotten ska ha pågått från 2016 till 2020 och samtliga misstänkta greps på olika håll i Stockholms län under måndagsmorgonen.

Enligt polisens utredning ska de misstänkta ha begärt ut ersättning för sitt arbete som personliga assistenter för betydligt mer än arbetets faktiska omfattning.

– Brott mot välfärden är ett prioriterat område i Södertälje, och vi har arbetat under lång tid med att samla in så bra underlag som möjligt i den här omfattande utredningen, säger kommissarie Johan Allard på polisens lokalpolisområde i Södertälje i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren ska det handla om ett väldigt omfattade utredningsarbete under lång tid som idag ledde till gripandena.

– Det rör sig om både män och kvinnor som har anhållits och de är i yngre medelåldern, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på Stockholmspolisen, till SVT.

Uppgifter om misstänkt polis

Enligt Länstidningen ska bland annat en polis och en advokat vara bland de misstänkta. Det är inget som åklagare eller polis vill bekräfta i nuläget, men en del av förundersökningen hålls på City åklagarkammare i Stockholm och en annan del på särskilda åklagarkammaren.

– På den enhet jag arbetar handlägger vi personkategorier som åklagare, domare, poliser, riksdagsmän med flera. Det är vårt uppdrag så det är därför det har gjorts en sådan uppdelning i det här fallet, säger chefsåklagare Per Nichols på särskilda åklagarkammaren.

Men du kan inte säga om det är en polis eller åklagare som är bland de misstänkta?

– Jag vill inte gå in på det för då blir det bara spekulation och jag vill inte bedriva förundersökning i massmedia, det blir så knepigt och vore direkt otaktiskt just precis nu.

Hur många av de misstänkta ligger på din avdelning?

– Jag vill inte gå in på innehållet i utredningen, det kan jag berätta så småningom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.