Foto: SVT

Misstänkt för Lugnetmisshandel kan genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren vill att den man i 80-årsåldern som är misstänkt för att ha misshandlat sex medboende på Lugnets äldreboende i Nykvarn ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning – innan ett eventuellt åtal väcks.

Det var i slutet av oktober som en man i 80-årsåldern greps och senare häktades efter att han ska ha hotat två personer i personalen och misshandlat sex medboende på Lugnets äldreboende. Två veckor senare släpptes han ur häktet men är fortfarande misstänkt för brott. 

Nu vill åklagaren att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan ett eventuellt åtal och rättegång kan bli aktuellt. 

– Åklagaren har begärt att han ska genomgå en stor sinnesundersökning innan vi går vidare. Det blir lite omvänd ordning jämfört med hur det brukar vara där man först efter rättegång prövar det rättspsykiatriskt för att straffbestämma, säger förundersökningsledare Johan Allard.

”Känns som bästa vägen”

Enligt åklagaren vill man fastställa om mannen, med tanke på ålder och hälsostatus, kan anses ha haft något uppsåt med sin handling. Polisen håller också med om att det är rätt strategi för fallet.

– Det känns som bästa vägen att gå vidare nu. Vi har målsägare som knappt minns vad som hänt och en misstänkt som inte alls vet vad han har gjort, säger Allard.

Den misstänkte mannen är sedan en tid inte längre häktad och han har flyttats till ett särskilt så kallat profilboende. 

– Det är ett boende med lite bredare kompetens vad gäller utåtagerande personer. Vi ska dock tillägga att han inte varit aggressiv efter händelsen, varken under häktningstiden eller annars. Det verkar ha varit en tillfällig psykos, säger Allard.

Se forskaren och psykiatrikern Madeleine Liljegren samt åklagaren Sara Friedman uttala sig om fallet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.