Misstänkta bilbedrägerier ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är ett av de områden i Sverige där flest bilar brinner. Nu tar försäkringsbranschen krafttag och utreder fall där det finns misstanke om bedrägeri.

Försäkringsbolagen kommer att skicka ut utredare när man misstänker att en bilbrand kan vara misstänkt försäkringsbedrägeri. Utredarna kommer att undersöka bland annat bilens tekniska status, brandförlopp, motiv och varför bilen befinner sig i området.

– Bilbränder är ett samhällsproblem och vi vill motverka dem, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst, försäkringsbolagens branschorganisation.

Södertälje är ett av de områden i Sverige där flest bilar brinner, särskilt drabbat är Hovsjö, Geneta och Ronna.

– Vi vet att det finns de som fraktar ut bilar till områden där det brinner mycket i bedrägerisyfte, säger Mats Galvenius.

Hur ofta är det bedrägerier bakom bilbränderna?

– Det är ett stort mörkertal, men vi har inte någon klar siffra. Den är den vi försöker få nu.

Hur påverkar var man bor vilken försäkringspremie får?

– Generellt så är geografiskt läge en viktig faktor vid premiesättning. Men exakt hur den ligger är upp till varje bolag.

Antalet anlagda bränder per 1000 invånare 2015

Södertälje 0,38

Hela Stockholm 0,22

Hela Sverige 0,14

Västra Göraland 0,16

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.