Ines Lundholm och Åke Svensson fick sång och dans till sin efterrätt. Foto: SVT

Musik och dans ska öka äldres aptit

Uppdaterad
Publicerad

Med sång, dans och söta efterrätter vill den kommunala verksamheten Kultur 365 öka äldres aptit. I veckan har de därför tagit med programmet ”Sött som socker” till flera äldreboenden i Södertälje.

De tog hjälp av kommunens dietist Stina Franzén för att plocka fram söta, men ändå näringsrika efterrätter. Den här veckan har projektgruppen åkt ut till totalt tio äldreboenden och bjudit på två efterrätter kombinerat med sång och dans.

– Med ökad ålder är det ett problem och vi ser att många inte har aptit kvar, men det vi försöker är att göra lite fest av det, så att det inte bara är det gamla vanliga, säger Joel Holm på Kultur 365.

Har du känt att du tappat aptiten?

– Nej, jag har bra aptit. Jag äter all mat, säger Åke Svensson.

– Nej, jag har inga problem, säger Ines Lundholm.

Socker inget problem

Ämnet socker har debatterats länge då många anser att det inte är bra för kroppen, men i det här fallet ser man inte socker som ett problem.

– Jag tänker att det är viktigare att de äldre faktiskt äter. Och de efterrätter vi serverar innehåller också näring i form av exempelvis kvarg som är proteinrikt och så, säger Joel Holm.

Musik till maten

Boende på Glasberga vård- och omsorgsboende tyckte att det var kul med musik till efterrätterna då flera log och klappade med. Men Åke Svensson tycker att man kan vänta med att dansa till efter man ätit.

– Jag tycker om musik och dans, men kanske inte när man äter. Efter att man ätit kan man dansa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer