Nål och tråd tar plats i stadshuset

Publicerad

Det var fritt fram för att brodera i Södertälje stadshus idag när två lokala broderiföreningar hade utställning och passade på att lära ut tekniken.

Tavlor, speglar, kläder eller kuddar. Det mesta fanns på plats idag när Tokbrodöserna och Trådsmedjan, två lokala broderiföreningar i Södertälje, samlades för en workshop i samband med deras broderiutställning i Södertäljes stadshus.

Föreningarna träffas en gång i månaden för att brodera tillsammans, och allt från historiska händelser till motiv ur den egna fantasin pryder dukarna.

Men det blir inte alltid riktigt som man räknat med när man broderar.

– Jag skulle göra ett täcke, men då insåg jag att det fattades 1500 lappar, då gjorde jag en väst. Det räckte lapparna till, säger Margot Holmer, och pekar mot västen hon har på sig.

”Skönt och harmoniskt att brodera”

Synnöve Andersson är hängiven sitt hantverk och broderar varje dag.

– Ska man åka tåg eller buss så funkar det att brodera även då. Det är så små grejer att ha med sig, säger hon.

Och hon tycker att det finns många anledningar att brodera.

– Det väldigt skönt och harmoniskt att brodera, man blir lugn. Det finns inga riktlinjer eller mönster. Det behöver inte heller bli något direkt, man kan ta fram broderiet vid senare tillfälle. och se vad som händer då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturfredag Södertälje

Mer i ämnet