Foto: TT

Var medlem i ND – misstänks för jäv i kyrkohärvan

Uppdaterad
Publicerad

En av de huvudåtalade i kyrkohärvan menar att en nämndeman är jävig, eftersom personen varit medlem i högerextrema Nationaldemokraterna.

En av de huvudåtalade, som har utländsk bakgrund, i den så kallade kyrkohärvan hävdade i går i rätten att en av nämndemännen var jävig. Detta då personen i fråga tidigare varit medlem i Nationaldemokraterna.

Avvisade frågan om jäv

I dag, tisdag, stod det klart att tingsrätten avvisade kravet. Efter en utfrågning i rätten av nämndemannen i fråga valde rätten att ogiltigförklara frågan om jäv.

– Det som man har lagt den här personen till last för ligger långt tillbaka i tiden (år 2000–2001, reds anm*) och under en kort period, personen ska även inte ha varit aktiv, säger domaren Richard Ljungqvist.

Rättegången står still

Nu har rättens beslut överklagats till Hovrätten. Under tiden har rättegången mot de åtalade i kyrkohärvan tagit paus. Besked om nämndemannen får sitta kvar eller inte väntas inom kort. Nils Hillert som är advokat och företräder en annan av de åtalade i kyrkohärvan säger till SVT:

– Det är en delikat fråga detta, för kan ett medlemskap i ett politiskt parti i sig rubba förtroendet för en nämndeman?

Fotnot

Årtalen i Richard Ljungqvists citat stämmer numera efter att vi ändrat. Vi beklagar det tidigare stavfelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.