En extern granskning av flera rekryteringar som gjorts på Nykvarns kommun visar att det finns flera brister, däribland att processerna inte dokumenterats tillräckligt. Foto: Moa Bergman/SVT

Närstående anställdes på Nykvarns kommun – utredning visar på brister

Uppdaterad
Publicerad

Närstående till höga chefer och en politiker som anställts på Nykvarns kommun har under våren fått kritik, något som LT var först med att berätta. En extern granskning visar nu att rekryteringarna i all väsentlighet gick rätt till men att det finns brister.

SVT har tagit del av den externa utredning som gjorts efter kritiken men delen som handlar om de specifika rekryteringarna har maskats. Orsaken är att de berörda kan lida men om uppgifterna lämnas ut, skriver Nykvarns kommun i sitt beslut.

Gick i väsentlighet rätt till

Utredningen kommer fram till att rekryteringarna som granskats i all väsentlighet skett i enlighet med kommunens mall för hur rekryteringar ska genomföras och att de avvikelser som skett inte bedöms ha någon inverkan på vem som har rekryterats.

”Relevanta krav har ställts för tjänsterna i jämförelse med liknande tjänster. de som har anställts är behöriga för respektive tjänst. De anställda har rekryterats externt och i konkurrens med andra sökande” står det i utredningen.

Brist på dokumentation

Det finns dock några brister, eller förbättringsförslag som utredarna kallar det. De tycker bland annat att kommunen inte dokumenterat rekryteringsprocesserna tillräckligt, vilket gör det svårt att i efterhand kunna visa på att allting skett på ett korrekt sätt.

Tidsperioden om en vecka för annonsering av nya tjänster är också för kort menar utredarna och uppmanar kommunen att förlänga tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.