Lars Klasén är chockad över hur bygget på Skarlunda gått till. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Naturskyddsföreningen: ”Helt sanslöst att göra så utan tillstånd”

Publicerad

I naturområdet Skarlunda har en markägare börjat förbereda för ett stort bygge och omfattande skogsskövling trots att tillstånd saknas från kommunen. Nu har kommunen stoppat bygget.

– Det är chockerande. Man ansökte om en skogsbilväg, men istället förbereder man för sprängning, säger Lars Klasén på Naturskyddsföreningen i Södertälje.

Ett flera fotbollsplaner stort skogsområde har jämnats med marken och blivit en omfattande byggarbetsplats. Här förbereds för en krossverksamhet med tonvis av grus och sand. Markägaren vill på sikt bygga bostäder, framgår i ett protokoll som SVT läst. Naturskyddsföreningen och grannar trodde att markägaren fått tillstånd till sin nuvarande anläggning, men har upptäckt att inga tillstånd fanns.

– Man tror att man kan göra som man vill bara man äger mark.

Ville spränga intill strandskyddad sjö

Och alldeles intill ligger sjön Uttran, som dessutom har utökat strandskydd på 300 meter. Berget som entreprenören ville spränga bort ligger inom strandskyddat område och då krävs dispens, som man inte har sökt.

– Vi ska inte spränga bort något berg där, kommunen har beslutat att det inte blir något, säger den ansvarige entreprenören.

Vad gör ni om kommunen säger nej?

– Då återställer vi det bara.

Bygget pausat och utredning pågår

Efter påtryckningar från grannar har kommunen fått markägaren att pausa bygget. Chefen på miljökontoret förbereder en anmälan till polisen då man misstänker att markägaren har begått brott. Kommunen, Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen utreder nu hur man ska gå vidare med ärendet.

Vad är mest upprörande i den här historien?

– Det är att man kör igång sån här stor verksamhet utan att invänta tillstånd, säger Lars Klasén.

SVT Nyheter Södertälje har försökt nå markägaren utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer