Hör Gösta om den svåra tiden och hur han återhämtat sig: ”Har hunnit med 55 mil på cykeln”. Foto: Maja Flygt/SVT

Gösta nekades intensivvård – nu visar sjukhusets utredning att de gjorde fel

Uppdaterad
Publicerad

Det var först när Göstas dotter, Ulrica Stigberg, vädjade om att hennes pappa skulle få intensivvård som sjukhuset ändrade beslutet. Nu, ett halvår senare, visar sjukhusets egen utredning att de gjorde fel som först nekade honom intensivvård.

Många medier har rapporterat om Gösta Andersson, som i april insjuknade i covid-19. Efter tre dygn på Södertälje sjukhus blev han allt sämre och läkarna gjorde bedömningen att han inte skulle klara intensivvård.

Dottern blev chockad och förstod inte varför.

Coronapandemin

– Jag sa: ”Ni måste ge honom en chans, han är ju i bättre form än jag”, säger Ulrica Stigberg.

Lex Maria-anmälan

Gösta Andersson fick till slut intensivvård och efteråt startade sjukhuset en utredning för att se om det skett ett fel. Under nästa vecka kommer de anmäla sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Vi har gjort en utredning och fann brister därför har vi nu gjort en åtgärdsplan kring det som hänt, säger Yvonne Hejdenberg, kommunikationschef vid Södertälje sjukhus.

Spela videon ovan för att höra Gösta om hur han återhämtat sig efter den svåra tiden: ”Har hunnit med 55 mil på cykeln”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet