Foto: TT

Niondeklassarna i Södertälje höjer nivån

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna som nu slutar nionde klass i de kommunla skolorna i Södertälje får bättre betyg än tidigare. Meritvärdet har ökat och det trots att man tagit emot många nyanlända elever.

Trots förbättringen så har man en bra bit kvar till övriga kommuner i Stockholms län. Förra året var det bara tre andra kommuner i länet, Botkyrka, Haninge och Upplands Väsby, som hade sämre meritvärde är Södertälje.

– Vi har inte fått meritvärdet för året från de andra kommunerna än. Men det vi ser är att våra elever klarar sig bättre än förväntat om man tar hänsyn till en rad bakgrundsfaktorer så som utländsk bakgrund och föräldrars utbildningsnivå, säger Elof Hansjons (S) ordförande i utbildningsnämnden i Södertälje.

Bättre och bättre

Det är sjätte året i rad som niondeklassarna höjer sina betyg och andelen som är behöriga till gymnasiet har också höjts.

– Förklaringen till det är att vi jobbat systematiskt för att förbättra skolresultaten och det ser vi resultaten nu. En anledning är också att vi arbetat strukturerat för att satsa på nyanlända elever, säger Elof Hansjons

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.