Så ska kommunen minska antalet självmord – handlingsplan klubbad

Uppdaterad
Publicerad

Den handlingsplan som kommunen tog fram i ett försök att minska och helst eliminera självmord i Södertälje har nu klubbats igenom av kommunstyrelsen.

Enligt kommunens handlingsplan försöker ungefär 15 000 personer att ta sitt liv varje år i Sverige. I genomsnitt lyckas 15 av dem att ta sitt liv i Södertälje kommun.

För att arbeta mer förebyggande har kommunen tagit fram en handlingsplan som bland annat innehåller utbildning för kommunanställda.

Men, som SVT berättat tidigare, har kommunen fått kritik för att handlingsplanen inte inkluderar en samordnare.

– Jag är rädd för att det blir bara en pappersprodukt, sa Lotta Halvardsson-Ekdahl, kontaktperson på Suicide zero i Södertälje till SVT innan förslaget klubbades igenom.

Kritiken kvarstår

Men nu har kommunen bestämt sig för att tillsätta en samordnare som kommer att genomföra handlingsplanen – men inte på heltid.

– Första steget blir att tillsätta en samordnare inom kommunens kontor. En av utredarna kommer att ta den rollen och ha ett övergripande ansvar för att man just kommer igång med den här handlingsplanen. 

Är det ett heltidsjobb?

– Det är inte ett heltidsjobb, men vi tror att det är bra att starta så, säger Ola Schön kanslichef, Södertälje kommun.

– Min kritik står kvar, för det måste vara ett heltidsjobb, speciellt nu i början. Jag undrar hur det står till med kundskapen om de här frågorna hos kommunen, kontrar Lotta Halvardsson-Ekdahl.

15 000 personer försöker att ta sitt liv varje år

I ett nationella handlingsprogram mot suicide fokuserar man på att skapa stödjande och mindre riskutsatta miljöer och öka medvetenheten om självmordsproblematiken. Samt att ta bort tabun kring suicid.

– Det finns mycket som är bra i handlningsplanen. Men man bör satsa mer på det förebyggande arbetet och öka kunskapen om suicide bland barn och unga, säger Lotta Halvardsson-Ekdahl, Suicide zero

Om du går i självmordstankar kan du få tips här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.