Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Linda Asmar/SVT

Följ med hem till Talang-Noor – gick direkt till final: ”Känns overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Noor sökte till  TV 4:s Talang och golvade publiken och jurymedlemmarna, inte minst Helena Bersgtröm som gav henne en plats i final med en ”golden buzzer”.

Det var från en uppmaning av en vän som 19-åriga Noor Aljabiri från Hovsjö sökte till Talang, och fick på plats stående ovationer, och skickades direkt till final.

– Jag var inte redo på att jag skulle få en golden buzzer, jag hade inte så mycket förväntningar, säger Noor Aljabiri.

Kämpar med psykisk ohälsa

Valet att berätta om hennes psykiska ohälsa, och kampen med bullimi var inte heller något Noor hade räknat med, utan berättar att beslutet togs på plats under inspelningen av Talang. 

– För mig började det med att jag levde med det i hemlighet, om jag inte skulle gjort det kanske det aldrig hade utvecklats till en ätstörning, det är därför jag vill prata om det öppet nu.

Vill satsa på musiken

Noor pluggar sociologi, men vill i framtiden satsa på musiken, för att kunna fortsätta lyfta frågan om psykisk ohälsa.

– Om jag skapar mig en plattform genom sången har jag också en plats att prata om sådana frågor, säger Noor Aljabiri.

I videon: Se när Noor gick till final i Talang – och höra henne berätta om psykisk ohälsa.

Tankar och funderingar kring psykisk ohälsa?Hit kan du vända dig.

Har du tankar eller funderingar kring ätstörningar och psykisk ohälsa? Nedan finns organisationer som man kan vända sig till:

Frisk och fri- Riksföreningen mot ätstörningar, för råd och stöd, samt frågor och svar kring ätstörningar. Har lokala föreningar i flera kommuner.

SHEDOFörening som är kunnig inom ätstöringar, där man kan chatta, mejla, för stöd och råd.

Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.

BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden. 

Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.

Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.

Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.