Boel Godner (S). Foto: SVT

Norsk polisrapport var gammal

Uppdaterad
Publicerad

Den norska polisen skrev att Södertälje var en segregerad stad där syrianer och assyrier har ”tagit över hela stadsdelar”.
Men polisrapporten är över två år gammal, och mycket har hänt i Södertälje sedan dess.

Det var i helgen som den norska tidningen Aftenposten publicerade ett reportage från Södertälje, med grund i Oslo-polisens rapport gällande staden.

I rapporten, som är från 2013, kan man läsa att det i Södertälje har bildats ett ”parallellsamhälle” som fungerar som ”en stat i staten”. Man menar att assyrier och syrianer har sina egna lagar och normer som är viktigare än de som gäller i Sverige.

”Fruktansvärt”

– Aftenposten använde den rapporten för att utmåla Södertälje som ett skräckexempel, och det är helt fruktansvärt att göra en sådan sak, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Rapporten hänvisar bland annat till det uppmärksammade fallet med det så kallade Södertäljenätverket, ett fall som avslutades i tingsrätten 2013. Södertäljenätverket var som mest aktivt fram till 2010.

– Den domen har ju fallit. Det är ett avslutat kapitel och de mörka molnen har flutit iväg, säger Boel Godner.

Går bättre numera

Hon menar att det, tvärtom mot vad som stod i Aftenposten, har vänt på flera områden för staden.

– Ökad trygghet, bättre skolresultat, mindre brottslighet. Många ser och upplever det här och det visar sig också i statistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer