Arkivbild. Foto: TT

Norsk varg i Salem

Publicerad

En varg har traskat in från Norge och i veckan har den setts både i Salem och Haninge. Nu uppmanar länsstyrelsen tamdjursägare att se över sina stängsel.

I vintras försedde man i Norge mellan femton och tjugo vargar med gps-märkning, för att kunna hålla koll på hur och var de förflyttar sig.

Fyra av dessa vargar sprang under våren över gränsen, en av dem sköts i Värmland. Ytterligare en av dem sågs så sent som i tisdags i Salem.

– Av det lilla jag har sett så uppehöll den sig centralt i kommunen, säger Arne Söderberg på länsstyrelsens enhet för naturvård.

Tog sig österut

Vargar kan förflytta sig åtskilliga mil varje dag och efter en tur i Salem bar det av österut till Länna i Huddinge kommun. Där ser man inte varg varje dag.

– Nej, den delen av länet har ytterst få större rovdjur överhuvudtaget. Tamdjursägare där har oftast fokus på att hålla djur inne, inte hålla djur ute.

Inte samma varg

Nu uppmanar länsstyrelsen att fårägarna ska se över sina stängsel, och eventuellt förbättra dem.

– Ja, det minskar ju risken för angrepp.

Den norska vargen ska inte förväxlas med den förmodade vargattack som skedde någon mil från Södertälje på tisdagen. Även om de gps-försedda djuren kan hamna i sändarskugga.

– Det är troligtvis inte samma, säger Arne Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer