I klippet ovan hör du vad stenkonservatorn Paterik Stocklassa tror hände med stenen. – Det såg ut som klotter, säger han. Foto: Karin Fallenius/SVT

Nu återställs Holmfastristningen: ”Fick ett lyckligt slut”

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär ett år sedan uppmärksammades det på sociala medier att Holmfastristningen i Södertälje hade utsatts för någon typ av skadegörelse.
Länsstyrelsen trodde då att renoveringen skulle ta ett par veckor men ärendet drog ut på tiden. Men nu – ett år senare – är en stenkonservator på plats för att återställa den drygt 970 år gamla hällristningen.

Enligt kommunen var skadegörelsen en ”missriktad välvilja”. De tror att någon hade försökt rengöra stenen helt enkelt. Men på internet spreds teorier om att någon avsiktligen skulle ha försökt förstöra stenen.

*I klippet ovan hör du vad stenkonservatorn Paterik Stocklassa tror hände med stenen.

I maj 2019 uppmärksammades ristningen efter att den utsatts för någon typ av skadegörelse. Foto: SVT

Holmfastristningen uppskattas vara från 1050-1080 e.Kr.

På stenen står det att Holmfast låtit röja väg till minnne av sin mor, samt låtit göra bro till minne av sin far. Till höger finns ett fyrfotdjur utan runinskrift.

Men det står också på stenen att det var en person som hette Östen som gjorde ristningen.

Holmfasts föräldrar – och kanske också han själv – bodde i Näsby. Den platsen har identifierats som en by som låg nära sjön Måsnaren, cirka tre kilometer väster om bergväggen med ristningarna.

Källa: Riksantikvarieämbetet, språktidningen och naturkartan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.