En av tre bilar som polisen låste in i veckan och som tillhör en, av polisen, känd bilmålvakt. Foto: Polisen/TT (arkiv)

Så ska polisen lättare komma åt bilmålvakter

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har polisen låst in över 800 bilar i södra Stockholm som tros tillhöra bilmålvakter. Med förbättrade tekniska verktyg hoppas de nu få fast fler.

I veckan bärgade polisen i Södertälje tre bilar med parkeringsböter på totalt nästan en miljon kronor. Enligt polisen tillhörde den ena en känd ”multikriminell” bilmålvakt med en skuld på över 800 000 kronor. Bilarna låstes in i väntan på att skulderna betalas av.

Tillslaget var ett direkt resultat av att polisen och kommunerna fått förbättrade tekniska verktyg som underlättar arbetet med att komma på misstänkta bilmålvakter.

– Tidigare har vi inte kunnat få fram en persons totala felparkeringsskulder utan vi har fått fram varje bil för sig och därefter behövt räkna ihop totalen. Ett arbete som tog betydligt längre tid. Men nu tar en sökning några sekunder, säger Calle Kos på Södertäljepolisen, som redan på ett par veckor har sett resultat.

Polisen kritisk

Funktionen är efterlängtad, tidigare har polisen behövt gå via Transportstyrelsen för att få fram uppgifterna. Calle Kos är hård i sin kritik mot polisens IT-avdelning.

– De har en tekniskskuld så det skriker om det. Den här funktionen, som är väldigt logisk, borde vi ha haft för längesedan, säger han.

Södertäljepolisen hoppas nu att arbetet med bilmålvakter ska bli mer effektivt och lättare inkluderas i det vardagliga arbetet.

”Betydligt värre förut”

Calle Kos tycker utvecklingen har gått åt rätt håll sedan den nya lagen mot bilmålvakter infördes 2014. Lagen ger polisen och kommunerna rätt att beslagta bilar med skulder på över 5.000 kronor.

– Det var betydligt värre förut, 2014 stod bilar kors och tvärs överallt, de blockerade nödutgångar med mera. Men även om det har blivit bättre så märker vi en lätt tillbakagång nu, säger Calle Kos.

Bilarna som polisen låser in kan hämtas ut när skulderna är betalda. Om det inte är gjort inom tre månader så säljs eller skrotas de.

– I södra Stockholm har vi de senaste månaderna låst in över 800 bilar – och bara fem har blivit uthämtade.

En bilmålvakt är en person som får betalt av den faktiske bilägaren för att ha en bil registrerad på sig. För bilägaren är det sedan fritt fram att felparkera och böter hamnar hos målvakten som i regel är skuldsatt och saknar utmätningsbara tillgångar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.