Hör Tobias Nordström, huvudförfattare till den nya studien, berätta om forskningen i klippet. Foto: TT/SVT

Ny forskning kan leda till screening för prostatacancer – ”Nu finns ännu en pusselbit”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen publiceras den andra delen i ett forskningsprojekt med fokus på hur screening för prostatacancer kan bli möjlig för alla i Sverige.

– Modern, kraftfull och effektiv screening är inte ett verktyg, utan det är fler metoder som samspelar. De pusselbitarna lägger vi nu, säger Tobias Nordström, urolog och huvudförfattare till studien.

2018 rekommenderade Socialstyrelsen emot ett införande av nationell screening för prostatacancer i Sverige. Motiveringen löd då att screening med enbart de metoder som fanns tillgängliga 2018 skulle leda till att många män fick en cancerdiagnos i onödan.

Nu har forskare i Stockholm undersökt hur en kombination av magnetkameraundersökning och blodprov kan förbättra screening för prostatacancer. Det har man gjort i två rapporter, en publicerades i juli, den andra publiceras i dag.

Den första rapportens resultat visade att undersökning med magnetkamera kan minska antalet patienter som behandlas i onödan. Rapporten som släpps i dag visar att ett kompletterande blodprov kan minska behovet av MR-undersökningar med en tredjedel.

Hör mer om den nya forskningen i klippet: ”Lyfter bort främsta hindret att införa screening”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.