Tvådelad bild. Vänster: Person håller knäckebröd med morötter. Höger: Burk fylld med syrade morötter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Slavik håller kurser i mjölksyrning på Långbro gård i Mölnbo utanför Södertälje. Hon har en känsla av de fermenterade produkter får henne att må bra, men stämmer det? Foto: Rikard Elefalk/SVT

Nu kartläggs hälsoeffekterna av fermenterad mat

Publicerad

Syrade grönsaker, kombucha och tempeh har länge varit trendiga bland matintresserade och även påståtts ha stora hälsofördelar. Men samtidigt har det saknats vetenskapliga evidens för att fermenterade produkter faktiskt är nyttiga. Det ska det bli ändring på nu.

På Långbro gård i Mölnbo utanför Södertälje håller Sofia Slavik kurser i att mjölksyra grönsaker.

Hon säger att hon märkt av ett ökat intresse för mjölksyrning de senaste åren.

– Det har gått lite i vågor i olika subkulturer. Men nu är mycket fermentering i allmänhet på väg tillbaka. Det finns ett växande intresse för kimchi och kombucha bland gemene man och mjölksyrning blir en del av det, säger hon.

– Jag tror att man inser att det finns mycket att ta från mjölksyrning som till exempel näringsämnen vi inte får i oss annars.

Svensk studie kartlägger hälsoeffekterna

Att livsmedel som fermenterats innehåller mjölksyrebakterier är väl känt. Huruvida det innebär att de också har en positiv påverkan på människors hälsa är inte lika klarlagt.

Men nu pågår en stor studie för att ta reda på hur den fermenterade maten faktiskt påverkar hälsan.

– Det har inte gjorts ordentliga humanstudier där man faktiskt har gett det här i en randomiserad studie och sen jämfört med samma livsmedel som inte är fermenterade. Och utvärderat hälsoeffekterna. Det är den typen av studie man verkligen behöver för att kunna göra ett sådant här påstående, säger Rikard Landberg, forskare vid Chalmers.

I projektet ska hundra personer äta fermenterade produkter i sex veckor, testas på en rad hälsoparametrar, och sen jämföras med när de ätit samma produkter som inte är fermenterade under ytterligare sex veckor.

EU-projektet HealthFerm

HealthFerm är ett samarbete mellan 23 partners över hela Europa som genomför olika studier av fermenterade produkter. Bland annat genomförs ett projekt där privatpersoner skickar in prover på sina surdegar vars innehåll analyseras. På Chalmers tekniska högskola i Göteborg genomförs ett projekt där hundra personer med förhöjda riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom får äta sin vanliga diet, en diet med fermenterade livsmedel och till sist en diet med samma livsmedel som inte fermenterade. På det sättet ska man kunna identifiera förändringar i tarmfloran och hur dessa påverkar deltagarnas hälsa.

Källa: healthferm.eu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.