Under fredagsförmiddagen plockades målningen ner bit för bit. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nu plockas den kontroversiella målningen bort

Publicerad

Under fredag är det sista gången som Fittjaborna kan se väggmålningen som föreställer tre män som alla mist sina liv i förtid. Målningen kommer att ersättas med en ny som är gjord av mammor i området.

Rest in peace, ”vila i frid” står det med stora graffitimålade bokstäver på parkeringsgaraget i Fittja. En av männen sköts ihjäl av polis under ett rån mot en guldbutik i Södertälje, en annan blev mördad i en trappuppgång och den tredje mannen som porträtteras dog i en motorcykelolycka.

På målningen avbildas tre unga män. Förutom 26-åringen kan man se ett porträtt av en man som mördades i en trappuppgång i Fittja, och den tredje är en man som dog i en motorcykelolycka. Alla tre dog mellan åren 2009 och 2013. Foto: SVT

LÄS MER: Konstnären bakom uppmärksammad väggmålning svarar på kritiken

Målningen har fått kritik och kritikerna menar att man förskönar kriminella, något som man på Mångkulturellt centrum varit väl medveten om.

Foto: SVT

– Den har fått enormt mycket uppmärksamhet. När den nu plockas bort kommer vi att ta hand om den. Den kommer inte att sitta uppe, men vi kanske kan använda den i någon form av diskussion i framtiden, säger Leif Magnusson som är verksamhetschef på Mångkulturellt centrum, som ligger några kvarter bort från där målningen satt.

Konstverket som ska ersätta väggmålningen på de tre männen kommer att sättas upp på mors dag i slutet av maj.

På den kubformade byggnaden i Fittja kommer det att hängas upp olika konstverk. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer