Jakob Maximurad vill på sikt skapa en mötesplats i Södertälje. Foto: SVT/TT

Fältarna ska lära sig om homofobi

Publicerad

Fältassistenterna som arbetar med Södertäljes ungdomar ska nu hbtq-certifieras.
– I grunden handlar det om mänskliga rättigheter, säger gruppchefen Jakob Maximurad.

Södertälje kommuns fältverksamhet, bestående av sex personer, ser till att finnas i miljöer där ungdomar mellan 12 och 18 år finns. På till exempel skolor, matcher och festplatser.

Nu ska de utbildas för att bli bättre på att bemöta hbtq-personer och få en certifiering.

Handlar om mänskliga rättigheter

– I grunden är ju det ju mänskliga rättigheter den här hbtq-certifieringen handlar om, säger Jakob Maximurad som är gruppchef för fältverksamheten. Vi ska kunna bemöta homofobi och hatbrott.

Man kommer helt enkelt få mer kött på benen för att tackla de här problemen?

– Ja tanken är att vi ska kunna bemöta de här problemen på ett konstruktivt sätt.

Söker sig från Södertälje

På sikt vill Jakob Maximurad skapa en mötesplats för hbtq-personer i Södertälje. Han och kollegorna har sett att det finns ett behov av det.

– Vi märker att många istället söker sig till Stockholm där det finns samlingsplatser, och vill självklart se till att skapa en mötesplats för hbtq-ungdomar här i Södertälje.

Även antivåldcenter ska HBTQ-certifieras. Sedan tidigare är, enligt LT, kommunens kommunikationsavdelning, kontaktcenter och ungdomsmottagning certifierade.

Certifieringen anordnas av RFSL. Certifieringen innebär att samtliga medarbetare inom en verksamhet utbildas i HBTQ-frågor och normkritiskt tänkande.

Källa: Södertälje kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer