Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot på Vidar rehab, berättar om nedläggningen. Foto: SVT

Nu stängs det antroposofiska sjukhuset Vidar rehab

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag slutar det antroposofiska sjukhuset Vidar rehab att ta emot patienter från flera regioner – och under mars månad avvecklas det.

I 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, eller Vidar rehab som det heter idag, funnits här i Järna.

Men våren 2017 löpte ett större avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar rehab ut.

Vidarkliniken

På grund av att avtalet inte förlängdes tappade man 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. Därför slutar Vidar rehab på fredagen att ta emot patienter från flera regioner som man tidigare gjort och sjukhuset stängs ned under mars månad.

– Det har varit en process under en längre tid men det viktigaste, eller enda, skälet är ekonomiskt, säger Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot i Vidar rehab.

Anna Starbrink (L) om framtiden

Angående Vidar rehabs framtid skriver den ansvariga liberala landstingspolitikern Anna Starbrink till SVT att: ”Samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs på medicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens.”

Patienter kommer fortfarande kunna komma till Vidar rehab på enskilda behandlingar på dagtid. Även Vidar vårdcentral i Järna centrum kommer fungera som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vidarkliniken

Mer i ämnet