Flera syrisk-ortodoxa församlingar är kritiska till att Kyrkogårdsförvaltningen vill ta upptill sju år på sig för att inventera gamla gravar på Södertälje kyrkogård. Foto: SVT

Nu stänger Södertälje kyrkogård för nya kistgravar – får kritik från flera kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första mars är Södertälje kyrkogård stängd för nya kistgravsättningar då det för tillfället är fullt. Om sex-sju år kan dock fler platser bli tillgängliga efter att äldre gravar inventerats. En process som de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Södertälje tycker tar alldeles för lång tid.

– Vi tycker hela hanteringen av frågan har skötts dåligt. Hur kan kyrkogårdsförvaltningen inte ha bättre framförhållning när de informerar oss om läget så här tätt inpå? Och vi hänvisas till Tveta nu, men där är det fullt om tio år, säger Yilmaz Bisse, ordförande i S:t Afremkyrkan, som uttrycker mer kritik i klippet ovan.

Henrik Lindqvist, kyrkogårdschef i Södertälje, svarar i ett mejl till SVT:

– Den stora utbyggnaden av begravningsplatsen i Tveta på 1990-talet är vår framförhållning i frågan.

Går det att skynda på processen med inventeringen av de gamla gravarna?

– Förvaltningen behöver tid för att kunna genomföra inventeringen på ett systematiskt och säkert sätt. Sju år är en rimlig uppskattning för denna process.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer