Så ska gängrekryteringen motarbetas: ”Behöver börja när de är 7–8 år”

Uppdaterad
Publicerad

I Södertälje, precis som i flera andra kommuner, kommer rapporter från polisen om att kriminaliteten går ner i åldrarna. Nu har en ny grupp bildats som ska punktmarkera utvecklingen.

– Vi behöver hitta nya samverkansvägar för de mindre barnen, säger socialdirektören Annika Rådström.

För att komma lite närmare dem det handlar om träffade SVT föreningen Bättre ungdom. De arrangerar bland annat aktiviteter för unga, och nattvandrar i Södertälje.

Hör vad föreningen tänker om vad som behövs för att stävja nyrekryteringen i videon ovan.

Brottslighet i Södertälje

Socialdirektören: Var vaksam på bjudpizza och nya skor

Den nya samverkansgruppen hoppas kunna skapa en närmare relation med vårdnadshavare till de barn som är i riskzonen.

Vad kan man som förälder se för varningstecken när det gäller barn i låg- och mellanstadiet?

– En sådan sak som vi känner till är att man får en pizza och så ett tv-spel, jacka eller skor. Det kan vara ett första tecken. Då är det bra om man som förälder frågar: ”Har du redan ätit – hurdå?” eller ”Vad fick du pengar till det där ifrån?”, säger Annika Rådström, socialdirektör i Södertälje kommun.

Den nybildade gruppen är en del av det större samarbetet som går under namnet Pax, där kommunen och polisen samverkar inom flera olika områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottslighet i Södertälje

Mer i ämnet