Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den nya lagen om att alla katter ska ID-märkas kan höja kattens status som sällskapsdjur. Foto: Linda Asmar/SVT

Ny lag – katter ska ID-chippas för att höja deras status

Uppdaterad
Publicerad

Från den första januari införs en ny lag som innebär att alla katter ska ID-märkas. Det har katthemmet i Södertälje väntat på länge.

– På sikt kommer det här att minska antalet hemlösa katter, säger Astrid Åkesson, vice ordförande för katthemmet.

SVT besöker Södertälje katthem som under hösten har högsäsong för antalet inlämnade katter.

– Oftast kommer fler hemlösa katter in när det börjar bli kallt och blött, och de får svårare att få tag i mat. Både sommarkatter och pandemikatter kan vara en orsak till en liten ökning under hösten, säger Astrid Åkesson.

Se mer i videon ovan.

Lättare att spåra ägaren

En ID-märkning skulle göra det lättare för den som hittar en katt att spåra ägaren, enligt Astrid Åkesson.

– Utekatter, de kan bli skrämda och gå vilse och innekatter smiter ibland ut genom fönster och dörrar. Ägarna för innekatter chippar ofta inte sina katter, men det behövs, säger hon.

Även Södertäljeborna Erik Gröndahl och Therese Andersson tror att den nya lagen skulle höja statusen för katten.

Varför en ny lag?

Det finns ungefär 1,4 miljoner katter i Sverige och 700 000 hushåll äger en eller flera katter. Av dem uppskattas 100 000 katter vara hemlösa. Oftast har de sprungit bort eller övergivits av sina ägare. Hemlösa katter blir lidande av brist på mat och hälsoproblem. Det kan även vara ett problem för omgivningen då de kan föröka sig okontrollerat. Länsstyrelsen och Polisen lägger varje år stora resurser på att hantera detta. Djurskyddsorganisationer gör ett omfattande arbete för att ta hand om och finna nya ägare till dessa djur.

En grundläggande orsak ses av myndigheter och organisationer vara att katten har låg status som sällskapsdjur. De är billiga att köpa eller rent av gratis. Det finns även olika föreställningar om att katter klarar sig själva i naturen utan omvårdnad av människan.

Källa: Jordbruksverkets utredning inför lagförslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.