Ny modell ska reglera hyrorna i Södertälje – ”Vissa kommer få höjd hyra”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska hyrorna i Telge bostäders 10 000 hyresrätter bli mer rättvisa. Bolaget ska, tillsammans med Hyresgästföreningen, ta fram en ny modell som både kommer höja och sänka hyror.

– Det blir mer transparent vad som kostar och varför det kostar, säger Cecilia Kumlin, avdelningschef affärsutveckling Telge bostäder.

Modellen bygger på ett poängsystem där olika faktorer, som hiss och balkong, vägs in för att bostäder med likvärdig standard ska ha likvärdig hyra. 

Systematisk hyressättning var på gång redan 2017, men då lyckades parterna inte komma överens.

– Förutsättningarna känns annorlunda den här gången. Båda parterna går in i förhandlingen med intentionen om att vi om två år ska vara överens, säger Cecilia Kumlin.

Ingen risk för chockhöjning

Även från Hyresgästföreningens sida är man positiva till systematisk hyressättning.

– Jag tror inte risken för stora hyreshöjningar är överhängande, säger Bosse Devert, förhandlingsansvarig Hyresgästföreningen i Södertälje-Nykvarn.

Hör mer om vad den nya modellen innebär i klippet: ”Det kommer att bli justeringar av hyrorna”.

Hyreshöjning 2022-2023

Telges fastighetsbolag och Hyresgästföreningen är överens om en hyreshöjning med 1,69 procent i snitt för 2022 och 1,83 procent i snitt för 2023.

Hyreshöjningen gäller från den 1 februari.

Den nya systematiska hyressättningsmodellen väntas vara framarbetad och tas i bruk 2024.

Källa: Telge bostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.