Det nybyggda flervåningshuset Stockholmsberget i Södertälje ska enligt det kommunala bostadsbolaget Telge bostäder skapa flyttkedjor. Foto: SVT

Ny rapport: Föreställningen om flyttkedjor stämmer inte

Publicerad

Nybyggda, ofta dyra, bostäder sägs skapa flyttkedjor som ser till att de nya bostäderna i slutändan kommer alla till del. Men den idén håller inte, enligt en rapport som P4 Stockholm har tagit del av.

Rapporten är framtagen för regionerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den slår fast att billiga bostäder i själva verket inte blir lediga när nya bostäder färdigställts. Istället är det bostäder på samma relativt höga prisnivå som blir tillgängliga.

Resurssvaga hålls utanför

Resultatet är, enligt rapporten, att det inte skapas någon flyttkedja där resurssvaga personer inkluderas. De fortsätter istället att hållas utanför bostadsmarknaden.

Nya tag mot exkluderande marknad

Region Stockholm ska nu ta tag i problemet, tillsammans med bland andra länets kommuner och KTH.

– Det här understryker behovet av att pressa bostadskostnaderna. Bygga fler mindre lägenheter och jobba hårt för att få ner priserna på bostadsbyggandet, säger Gustav Hemming (C) till P4 Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer