Foto: SVT

Rekordintresse för ekomat – ny kurs lär ut knepen

Uppdaterad
Publicerad

År 2017 spås bli ett rekordår när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. Även efterfrågan på vegetariska produkter har ökat den senaste tiden, och nu har en folkhögskola i Södertälje startat en utbildning i ”ekovegetariskt” kök.

På Vårdinge by folkhögskola i Mölnbo har man startat en ny kurs i ekovegetariskt kök, alltså vegetarisk matlagning med ekologiska råvaror.

– Vi måste ställa om, vi måste äta mer ekologisk och mer vegetarisk mat. Det handlar om Östersjön och det handlar om planetens gränser, säger Maria Svalin Sundfeld, utbildningsansvarig.

Ogräs på tallriken

Mathantverket är grunden i utbildningen, men det handlar inte bara om att laga vegetariskt utan även om att lära sig om odlingens historia, vegetarianismens historia, grundläggande näringslära och att ta upp debatten inom de ekovegetariska områdena.

Under utbildningens gång åker deltagarna på studiebesök och håller på med ett flertal projekt. Projekten delas in enligt säsong och just nu håller de på med projekt kopplade till skördetiden. Deltagarna lär sig attbevara och ta vara på säsongens skörd, genom att bland annat fermentera och syra grönsaker. De får också lära sig om ogräs som går att använda i matlagningen.

– Det som kallas ogräs men som borde kallas gröna delikatesser, vad vi kan äta i naturen som finns för oss att egentligen bara gå ut och hämta och äta. Det känns det väldigt spännande att lära sig om, säger Ylva Winges, en av kursdeltagarna.

Ylva Winges, en av kursdeltagarna.

Enligt siffror som den oberoende analysfirman Ekowebb tagit fram lägger svenskarna mer och mer pengar på ekologisk mat. År 2008 lade svenskarna cirka sex miljarder kronor på ekologiska livsmedel, förra året hade den siffran fyrdubblats till 25,4 miljarder.

Varför behövs den här utbildningen när statistiken visar på att svenskarna redan är intresserade av att köpa och laga ekologisk mat?

– Vi behöver visa att det går att bygga sammanhang mellan de som odlar och de som producerar mat och det tror vi att vi kan göra här, säger Maria Svalin Sundfeldt.

Foto: SVT

Meriterande utbildning

Det är 22 kursdeltagare på utbildningen, åtta är på plats i skolan medan resten studerar på distans.

Det finns mycket att ta del av på internet och i kokböcker om just ekologisk och vegetarisk mat, varför känner du att du behöver den här utbildningen?

– Mathantverk handlar mycket om känsla och det är inget man kan få av en bok eller internet. Att ha läst en bok eller kollat på internet, det kan ge väldigt mycket, men jag tror inte en arbetsgivare skulle tycka att det var så meriterande, säger Simon Bergstedt, kursdeltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.