Nära döden-upplevelse bakom skapande i alkemins tecken

Uppdaterad
Publicerad

Det är en annorlunda konstutställning som öppnar på lördag på Södertälje konsthall, här blandas teater, konst och installationer med alkemi i fokus.

– Konsten har varit som ett alibi för mig att få ägna mig åt alkemi på heltid. Att det blir konst är en härlig bieffekt, säger konstnären Lisa Jeannin.

Konstnären Lisa Jeannins intresse för den uråldriga forskningen alkemi väcktes efter en nära döden-upplevelse.

– Alkemi handlar om naturens intelligens, säger Lisa Jeannin.

Med utställningen hoppas hon väcka nyfikenhet och att folk vågar nörda in sig i specialintresse.

– Eller också bara ge en magisk eftermiddag, att det är kul att komma hit och titta på konst.

Möter mästare i drömmar

Konsten är inspirerad av Lisa Jeannins drömmar där hon träffar vad hon kallar en mästare som guidar henne till alkemin. Andligt intresse var vanligt bland konstnärer vid förra sekelskiftet och hon säger att på sätt och vis är hon besläktad med dem.

-Jag är inte främmande för att ta hjälp av flera olika verkligheter.

Till den som tycker det hela verkar väldigt konstigt så föreslår hon att man ska betrakta utställningen som en saga, och orientera sig i det som om man vore i en sagovärld eller en dröm.

Det här är alkemi

Exakt hur alkemin uppstod är oklart, men den fanns redan i det antika Grekland, men också i Kina, Indien och Persien. Under medeltiden fick den stor spridning i Europa.

Enligt NE.se är det en lära om materien grundad på filosofisk spekulation, magi och mysticism. Framför allt är den känd för jakten på kunskapen om hur man skapar guld.

Källa: NE.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.