Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist svarar på tre frågor om de nya rekommendationerna i klippet. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Valmyndigheten: Familjer bör inte jobba tillsammans i vallokalen

Uppdaterad
Publicerad

Valmyndigheten har infört nya riktlinjer till kommunerna för att förebygga valfusk: De som arbetar i vallokalen bör inte ha nära relationer till varandra och inte heller kandidera för ett parti i valet.

– Annars finns risk att hela valsystemet ifrågasätts, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Valmyndigheten har för första gången gjort ett ställningstagande för att säkra röstmottagarnas opartiskhet. Bland annat bör inte den som arbetar som röstmottagare eller räknar röster, kandidera i valet eller ha en relation till varandra.

Valmyndigheten har fått in många frågor om det här och sett att kommunerna har gjort på olika sätt, vilket ligger bakom de nya rekommendationerna.

– Att kommunerna gör olika, riskerar att skapa onödiga misstankar om valfusk och misstankar kan urholka förtroendet för systemet. Därför vill vi att kommuner gör på ett mer lika sätt, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Ska förebygga jävsituationer

Däremot är det valnämnden i varje kommun som fattar beslut om hur de ska förebygga jäv- och påverkanssituationer i vallokalen och flera kommuner har redan gått före och infört de här kraven på röstmottagare, bland annat i Stockholms stad. 

– Det har vi haft så länge jag kan minnas. Att inte låta de som kandiderar jobba i vallokalen och heller inte flera från samma familj med varandra, säger Catharina Piazzola (S) vice ordförande i valnämnden i Stockholms stad.

Röstmottagare får inte kandidera

Också Nykvarns kommun har infört dessa regler och i Salems kommun får nu inte röstmottagarna kandidera.

– Vi har inte haft problem tidigare och har haft tillförlitliga röstmottagare, men nu med Valmyndighetens ställningstagande införde vi att man inte får stå på valbar plats, säger Ulrica Mellergård, valsamordnare i Salems kommun.

De här reglerna ingår inte i vallagen.

– Men det är rekommendationer som bör följas, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Södertälje

Mer i ämnet