Nu ska socialnämnden i Södertälje få nya riktlinjer för boendeinsatser som erbjuds till personer med särskilda svårigheter att få bostad. Det ska bli tydligt att kommunkontrakt och jourlägenheter endast är till för vissa utsatta grupper.
– Det som har hänt är att vi har märkt att många tror att de kan lösa sin bostadssituation och komma till socialtjänsten, men vi hyr inte ut lägenheter utan det är en del av en social insats när man får ett kommunkontrakt. Det är en del av behandlingskedjan. Barn och barnfamiljer är de som prioriteras i den gruppen, som vi har störst ansvar för, naturligtvis, säger Kjell Sundemark, biträdande socialdirektör.
De nya riktlinjerna är endast små förändringar mot det rutindokument som idag används på Sociala boendeenheten och preciserar egentligen endast målgrupperna för kommunkontrakt och jourlägenheter.
Konkret slår huvudprinciperna fast att kommunkontrakt är en insats som kan beviljas när alla andra möjligheter att få och behålla ett boende saknas. Kommunkontrakt beviljas bara personer som bott i kommunen i minst ett år och enbart bostadslöshet eller skulder utgör ingen grund för att beviljas kommunkontrakt. Kommunkontrakt ska inte heller ska vara en långsiktig lösning på akuta boendeproblem. Även jourlägenheter bör vara en tillfällig boendelösning.
Det har tidigare saknats politiskt beslutade riktlinjer för kommunkontrakt i Södertälje kommun, som nu har bedömts nödvändiga för att avgränsa insatserna till de grupper som har rätt till stöd med boende enligt socialtjänstlagen.
Kommunkontrakt och jourlägenhet
Ett kommunkontrakt innebär att kommunen hyr en lägenhet av ett bostadsföretag och därefter hyr ut den i andra hand.
En jourlägenhet är en lägenhet som kommunen hyr av ett bostadsföretag och därefter hyr ut möblerad.