Rundvandring på nya sjukhuset. Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

I dag invigs nya Södertälje sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det är en del putsande kvar, men snart står det klart. I dag på torsdagen, invigdes nya Södertälje sjukhus där prinsessan Sofia klippte bandet. Redan i maj flyttas stora delar av sjukhuset från de gamla lokalerna.

Sjukhusområdet har de senaste åren varit som en enda byggarbetsplats. Men nu är man allt närmare slutputsandet. I mitten av maj flyttas stora delar av sjukhuset från de gamla lokalerna till den nya behandlingsbyggnaden.

Bland annat operationsavdelningen, röntgen, förlossningen, akuten och intensivvården har alltså ett nytt hem till sommaren. I sjukhusets pressmeddelande utlovas ett toppmodernt sjukhus, med lika modern utrustning.

– Det är ju en jättesatsning på modern teknik för att kunna hantera en ökad befolkning som blir äldre som kräver mer vård. Vården står ju inför en hel del utmaningar, säger prinsessan Sofia.

Utökas med 7.500 akuta patientbesök

Kapaciteten ska utökas med 7.500 akuta patientbesök varje år. Bygget har sedan tidigare en investeringssumma på 1,2 miljarder kronor. Dessutom ska pengar läggas på bland annat utrustning och inredning.

Gammalt möter nytt när nya sjukhuset i Södertälje byggs. Foto: SVT

Den nya byggnaden är på 22.000 kvadratmeter, och det som är kvar för byggarbetarna nu är totalrenoveringen av den gamla behandlingsbyggnaden. Planen är att den ska stå färdig till hösten nästa år.

Mot slutet av 2018 förväntas allt stå helt klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer