”Nu startar ett nytt kapitel i Södertäljes historia”, inleder den nya majoriteten sin politiska plattform som presenterades i dag. Det är första gången partierna S, KD, MP och C styr Södertälje tillsammans.
Några av den nya majoritetens löften är att göra Geneta familjecentral permanent, bygga ut antalet platser på vård- och omsorgsboenden, arbeta för attraktiva centrum i alla kommundelar och investera i cyklandet.
”En stor kompromiss”
En av de största stridsfrågorna som partierna inte varit överens om har varit huruvida kommunen ska tillåta fler privata aktörer inom äldreomsorgen. Där har den största kompromissen skett, enligt Boel Godner (S).
– Det är en stor kompromiss för oss, säger hon.
Ni vill inte se fler privatiseringar inom äldreomsorgen, varför gick ni med på det här?
– Vi vill absolut inte införa LOV (lagen om valfrihet reds. anm). Och det stod snabbt klart att det kommer vi inte göra så då fick vi gå med på detta istället, säger Boel Godner.
Strid om äldreomsorgsnämnden
En annan fråga som det kompromissats inom är vem som skulle inneha ordförandeposten inom äldreomsorgsnämnden – en post som både KD och S har velat ha. S drog det längsta strået men KD fick istället ordförandeposten i en styrgrupp för personal inom äldreomsorgen – och kultur- och fritidsnämnden.
Kristdemokraternas gruppledare är okej med fördelningen.
– Det är klart att vi hade en förhoppning om att få den positionen men i det här pusslet som lades så är vi nöjda med att vi får leda styrgruppen. Samt att Socialdemokraterna var så tydliga med att det här var högsta prioritering för dem vilket gör att det känns lugnande för oss, säger han.
Boel Godner (S) ser positivt på att samarbeta med KD och C.
Hur kommer det märkas att två borgerliga partier är med och styr nu?
– Näringslivsfrågor och landsortsfrågor kommer få mycket mer utrymme. Det ser jag fram emot, säger hon.
(V) tveksamma till kompromissen
Vänsterpartiet är numera i opposition och deras gruppledare Linda Sjögren tycker inte att kompromissen med äldreomsorgen är en bra lösning.
– Alla satsningar låter ju jättefina, men sedan får vi se vad de innebär i praktiken. När det kommer till äldreomsorgen har man varit tvungna att göra en kompromiss, men det innebär att skattepengar hamnar i fickorna på personer som inte ska ha dem. Det går till vinster i stället för att att återinvesteras i verksamheten. Där har man nog inte kommit helt överens, säger hon.
Att Vänsterpartiet inte längre är med och sitter vid makten är så klart något Linda Sjögren är missnöjd med.
– Hade vi fått frågan att vara med i det här samarbetet hade vi accepterat det. KD hade kanske varit svåra att samarbeta med för där skiljer vi oss så mycket åt politiskt, men inför valet sa vi att vi var öppna för alla som inte står allt för långt ut på högerkanten.
Så ska kommunens nämnder styras
Kommunstyrelsen och koncernstyrelsen – Socialdemokraterna
Enhörna – Socialdemokraterna
Hölö – Centerpartiet
Järna – Miljöpartiet
Kultur- och fritidsnämnden – Kristdemokraterna
Miljönämnden – Miljöpartiet
Mölnbo – Centerpartiet
Omsorgsnämnden – Kristdemokraterna
Socialnämnden – Socialdemokraterna
Stadsbyggnadsnämnden – Socialdemokraterna
Tekniska nämnden – Centerpartiet
Utbildningsnämnden – Socialdemokraterna
Äldreomsorgsnämnden – Socialdemokraterna