Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Dahlgren är en av de yngre musikerna i Nykvarns musikkår. Ibland möts han av förvåning när han berättar att han spelar i orkester. Foto: SVT/Karin Fallenius

Nykvarn går mot trenden – unga väljer blåsinstrument

Publicerad
På vissa håll får orkestrar lägga ner eftersom det är svårt att få unga att spela klassiska instrument, men i Nykvarn står blåsinstrumenten högt i kurs. En av anledningarna kan vara ”collegemodellen” som skapar sociala sammanhang kring orkestern.

Att unga väljer bort klassiska instrument som fagott och horn orsakar problem med urholkade orkestrar och för få sökanden till  landets musikskolor.

– Våra medlemsorkestrars största problem ute i landet är att det saknas unga musiker som spelar blåsinstrument. Orkestrar med 50-90 åriga historier läggs ner på grund av brist på nya musiker, säger Magnus Eriksson förbundsdirektör på Sveriges Orkesterförbund.

I klippet ovan berättar unga musiker om reaktioner de får – och hur det känns att spela blåsinstrument.

Välmående 150-åring

Men Nykvarns musikkår, som fyller 150 år i år, står ohotad av utvecklingen. Här spelar musiker i olika åldrar, och det är inte svårt att hitta unga till orkestern.

En av förklaringarna tros vara att kårens tidigare dirigent inspirerades av hur amerikanska collegeelever skolas in i orkestrar där eleverna lär sig spela instrument i orkestern istället för att öva på egen hand.

Hör mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att spela i orkesten blir något socialt menar brasspedagogen Sandra Löfgren, hör henne förklara i klippet. Foto: SVT/Karin Fallenius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer