För tionde året i rad presenterar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, idag sin jämförelse inom den svenska grundskolan. Nykvarns kommun klättrar fem steg på listan jämfört med i fjol och placerar sig dämed på andra plats efter Vellinge. På tredje plats hittar man Nacka kommun.
– Resultatet är oerhört glädjande och vi ska vara väldigt stolta över att ett av kommunens viktigaste mål nu är införlivat. En av orsakerna är att vi har oerhört kompetenta medarbetare och en god behörighet hos personalen hela vägen från förskolan upp till grundskolan samt ett mycket gott ledarskap, säger utbildningschef Inger Fransson i en kommentar.
Antal skolår spelar roll
Rapporten ”Öppna jämförelser – grundskola 2016” visar att den genomsnittliga betygspoängen ökar i de flesta ämnen, medan andelen som uppnår minst E minskar i stort. Fler elever når de högsta betygsstegen, samtidigt som fler elever också får de lägsta betygen.
Samtidigt går det att utläsa att det genomsnittliga meritvärdet ökat från 214,8 till 217,1 poäng. Däremot har behörigheten till gymnasieskolans yrkesprogram sjunkit från 86,9 till 85,6 procent. SKL förklarar en del av den försämrade behörigheten med en ökande andel elever som invandrat efter ordinarie skolstart.
Antalet år i svensk skola har stor betydelse för att uppnå behörighet, visar SKL:s rapport. Våren 2015 är behörigheten 36 procentenheter lägre för elever som invandrat efter skolstart jämfört med genomsnittet för riket.