Nykvarns kommun går minus – verksamheter måste spara

Uppdaterad
Publicerad

Nykvarns kommun redovisade ett underskott på 31 miljoner kronor för 2018. Enligt kommunen beror underskottet på den kraftiga befolkningsökningen som kommunen står inför.
– Tillväxt är bra, men det kostar att expandera, säger Percy Carlsbrand, ekonominichef i Nykvarns kommun.

Många barnfamiljer väljer att flytta till Nykvarna kommun och det innebär också större utgifter för barn i flera verksamheter, det framgår i ett pressmeddelande från kommunen. Verksamheter som går med underskott är utbildning och vård och omsorg.

– Vi får bland annat allt fler äldre invånare som behöver omvårdnad. Samtidigt tar vi över en del omsorgsplatser inom andra områden för att driva i egen regi, säger vård- och omsorgschefen Mahria Persson Lövkvist i ett pressmeddelande.

Dyrt att expandera

För att få ekonomin i balans så ska kommunen nu se över sina verksamheter.

– Nykvarn är en kommun som växer. Tillväxt är bra, men det kostar att expandera. Det är dessa kostnader vi nu behöver se över, säger Percy Carlsbrand, ekonominichef i Nykvarns kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer