Foto: Rönninge Show Chorus

Nytt VM-guld till Rönninge Show Chorus

Uppdaterad
Publicerad

Rönningekören höll för trycket och tog hem guld i världsmästerskapen i barbershop i Las Vegas igår.

Kvinnliga körer och kvartetter från hela världen samlades den senaste veckan i Las Vegas för att göra upp om titlarna Årets barbershopkvartett och Årets barbershopkör. Och Rönninge Show Corus lyckades återigen ta hem guldet i körtävlingen, precis som man gjorde på Hawaii 2013.

– Det var fantastiskt! Under semifinalen i torsdags satt allt nästan perfekt, och alla var överväldigade. Sedan, i finalen i går, gick det nästan ännu bättre, berättar Anna Alvring, en av körens två dirigenter tillsammans med grundaren Britt-Heléne Bonnedahl, på telefon från Las Vegas.

Banbrytande koreografi

Rönningekören lyckades inte bara vinna tävlingen, man vann även med den högsta poängen som delats ut hittills. Den här gången fick den 143 kvinnor starka kören 3.098 poäng av 3.200 möjliga.

– Vi slog tvåan med mer än 100 poäng, och det är rätt mycket i sådana här sammanhang, säger Anna Alvring, som menar att en av anledningarna till framgången är den koreografi som Jan Alexandersson står bakom.

– Den är banbrytande, säger Anna Alvring, som också framhåller musikarrangören och coachen David Wrights arbete.

LÄS MER: Rönningekör till VM

Nästa år får årets segrare inte vara med i barbershop-VM, så är reglerna. Men kanske är Rönninge Show Chorus tillbaka på scen då ändå.

– Även nästa år hålls tävlingen i Las Vegas och det förväntas att vi som segrare kommer tillbaka och ”sjunger bort” guldet till nästa vinnare. Vi får se om vi kan lösa det, säger Anna Alvring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.