Fabrikschefen Susanna Hellgren ser det som en fantastisk möjlighet att lansera läkemedlet från Södertälje. Foto: SVT

Nytt läkemedel mot cancer tillverkas i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen presenterade Astra Zeneca i Södertälje sitt första läkemedel mot cancer. Och företaget har bestämt sig för att lansera alla nya mediciner i just Södertälje.

– Vår produktionsanläggning här är en global lanseringssite och det betyder att det är här vi väljer att tillverka nya läkemedel, säger kommunikationschefen Petra Eurenius.

På torsdagen presenterades en ny medicin mot en viss typ av lungcancer som blir det första cancerpreparatet som tillverkas i Södertälje. Astra Zenecas anläggning i Södertälje är, enligt företaget, världens största pillerfabrik. Varje år tillverkas tio miljarder tabletter.

Företaget finns i 17 länder och det hade varit billigare att inleda tillverkningen någon annanstans. Men Södertäljefabriken har valts ut med omsorg, menar kommunikationschefen Petra Eurenius.

”En fantastisk möjlighet”

– Vi har erfarenhet, kompentens och en effektivitet som vi har byggt upp genom åren, säger hon.

Att vara lanseringssite ställer högra krav, förutom kompetens och tillgång till högteknologi måste fabriken snabbt kunna byggas om.

– Det har varit en utmaning men samtidigt också en fantastisk möjlighet för Södertälje och Sverige att kunna lansera härifrån, säger fabrikschefen Susanna Hellgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer