MP, S, C och KD ingår i den nya majoriteten. Hör S och KD:s reaktioner i klippet. Foto: Nicky Jangali/SVT

Nytt styre för Södertälje kommun klart

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en blocköverskridande koalition med S, MP, C och KD som kommer styra Södertälje. Det meddelade kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) på en pressträff idag.

– Vi behöver något stabilt och tryggt och därför har vi en bra känsla av det här nya styret där vi får en majoritet utan SD, säger Boel Godner (S) och tillägger:

Boel Godner (S) är överens med MP, C och KD om det nya styret. Foto: Nicky Jangali/SVT
Val 2018 – #dinröst

– Det här känns ändå nytt och friskt på något sätt.

C: ”Tråkigt att lämna Alliansen”

Det rödgröna styret i Södertälje förlorade majoriteten i valet och sedan dess har det varit oklart vilka partier som ska styra kommunen.

Men nu har en koalition av partier kommit överens om att bilda en majoritet. I den ingår Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Det känns tråkigt att lämna Alliansen men det här är ett stöd vi har från hela partiet och det är något som vi gör för att förbättra Södertälje, Tage Gripenstam (C).

Tage Gripenstam (C) lämnar oppositionen och ingår i den nya majoriteten. Foto: Nicky Jangali/SVT

KD: ”Tufft beslut”

– Det har varit ett tufft beslut, vi har haft en sammansvetsad allians. Vi har haft roligt tillsammans och en samsyn. I och med den här förnyelsen kommer de personliga relationerna brytas upp, säger David Winerdal (KD).

Tillsammans har den nya majoriteten 35 av 65 mandat i kommunfullmäktige.

Så fördelades mandaten i Södertälje i valet 2018

Moderaterna 11

Centerpartiet 4

Liberalerna 4

Kristdemokraterna 6

Socialdemokraterna 21

Vänsterpartiet 4

Miljöpartiet 4

Sverigedemokraterna 9

Realistpartiet 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet