Arkimandrit Jean Mansour, lärare och kursansvarig på Sankt Igantios folkhögskola i Södertälje. Foto: TT/SVT

Stort behov av nyutbildade präster bland flera ortodoxa kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Flera ortodoxa kyrkor ser ett stort behov av att utbilda präster, det visar den senaste utredningen över statens stöd till trossamfund.

– Vi behöver förbereda prästkandidaterna till att tjäna kyrkan och förstå det sociala livet i Sverige, säger arkimandrit Jean Mansour.

I utredningen som har gjorts på uppdrag av regeringen framgår det att frågan om en ortodox prästutbildning i Sverige är särskilt viktig inom de antiokiska och syrisk-ortodoxa kyrkorna. ”Flera av dem beskriver detta som en fråga om kyrkans överlevnad”, står det i rapporten.

– Prästerna som tjänar idag har nått en ålder där en ny generation kan komma in till kyrkan för att förstå ungdomarnas tankesätt här i Sverige, säger 20-åriga Andreas Hanna som hör till första kullen prästkandidater på Sankt Ignatios folkhögskola i Södertälje.

Sankt Ignatios folkhögskola startade prästutbildningar år 2016 och hittills har sammanlagt 15 prästkandidater antagits till utbildningen.

Möter en annan kultur i kyrkan

Att flera efterfrågar svenskutbildade ortodoxa präster kan ha olika förklaringar. Det finns en generation unga som inte känner sig hemma i den traditionella och icke-svensktalande miljön, flera av de nuvarande prästerna närmar sig pensionsålder och den senaste flyktinginvandringen kräver fler präster i en växande kyrka.

– De ortodoxa kyrkorna kommer från början som invandrarkyrkor till Sverige och man har hämtat präster från sina hemländer. Det har gjort att generationerna som vuxit upp i Sverige till viss del möter en annan kultur i kyrkorna, säger Daniel Öhrvall, verksamhetsutvecklare vid Sankt Ignatios.

Han får medhåll från en av lärarna på skolan:

– Det är viktigt att vi har en teologiutbildning för att förbereda prästkandidaterna till att tjäna kyrkan och samtidigt förstå det sociala livet i Sverige, säger arkimandrit Jean Mansour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.