Odlaren Simone Grind ser coronakrisen som en anledning till att fler uppmärksammat närodlat. Foto: SVT/Samy Dahlman

Fler väljer närodlat: ”Det var som att Sverige vaknade upp”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att handla närodlade grönsaker, men i år har intresset för lokalproducerat varit extra stort. Det här har märkts av hos bland annat Under tallarna i Järna.

– Det var som att Sverige vaknade upp för att värna om sin matproduktion, säger Simone Grind, odlare på Under Tallarna.

Här använder man sig av andelsjordbruk. Det innebär att man betalar en viss summa i förskott till odlaren och sedan får man en andel av skörden i flera omgångar.

Enligt Simone Grind är det betydligt fler som står på kö i år för att köpa en andel. De har även märkt av en markant ökning av antal personer som når inläggen på Facebook. En annan effekt som hon förknippar med coronakrisen är att det är mycket färre restaurangägare som har valt att prenumerera i år. Istället har de fyllt på med privatpersoner.

Undersökning visar ökningen

Enligt en undersökning som Livsmedelsföretagen har gjort i år svarar 23 procent av de som har deltagit att de handlar mer från lokala livsmedelsproducenter än vad de gjorde innan krisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer