– Vi misstänker att någon dumpar oljan för att bli av med den, säger Marcus Birgersson på Telge Nät.

Olja förstör reningsverk – misstänkt sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Vid fyra tillfällen har olja förorenat kommunens reningsverk, något som hittills kostat 2,5 miljoner kronor att sanera.

Vid fyra tillfällen de senaste tio månaderna så har kommunens reningsverk i Hölö förorenats av stora mängder olja. Nu misstänker Telge Nät att det handlar om sabotage och miljöbrott.

Spårar nu oljan

Telge Nät uppger att saneringskostnaderna hittills uppgått till 2,5 miljoner kronor. Oljan riskerar även att läcka ut i naturen menar företaget men hittills har de upptäckt oljan innan det hunnit läcka ut.

– Vi har påbörjat ett arbete med att spåra varifrån de skadliga ämnena kommer, vi har också polisanmält händelserna. Det är jätteviktigt att vi hittar vem som orsakat detta och stoppar sabotaget, säger Marcus Birgersson, planeringsingenjör på Telge Nät.

Oljan ska spåras genom att Telge Nät nu sätter ut oljefilter i olika avloppsledningar. I nuläget misstänker man att oljan kommer från östra Hölö.

Senaste fallet i april

Det första fallet av oljeförorening upptäcktes i september förra året, sedan dess har det skett vid ytterligare tre tillfällen, senast nu i april.

– Det handlar om väldigt mycket olja och vi misstänker att någon dumpar oljan med flit för att bli av med den, säger Marcus Birgersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer