På bilden vallar Kustbevakningen in oljan. Spela videon för att höra mer om arbetet: ”Svårt att se vart oljan tar vägen”. Foto: Kustbevakningen

Oljeutsläpp i Mälaren utanför Södertälje – misstänkt miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett oljeutsläpp upptäcktes under måndagsmorgonen i Underåsviken norr om Södertälje. Två enheter från Kustbevakningen var på plats för att begränsa utsläppet.

Enligt kustbevakningen är oljan tunn och svår att sanera när den sprids och späds ut i vattenmassan. Man har därför arbetat med att skydda vattenmiljön i området och saneringsarbetet pågår fortfarande.

Under tisdagen meddelade Kustbevakningen att oljeutsläppet är under kontroll.

– Tack vare att vi snabbt länsade in oljan har närmiljön skyddats från föroreningar samtidigt som vattenverken kunnat fortsätta bedriva sin verksamhet, säger Jonas Holmstrand i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat oljeutsläppet och en förundersökning om miljöbrott har inletts.

Dricksvattnet inte hotat

Mälaren förser cirka 2,5 miljoner människor med dricksvatten och är en av Sveriges största råvattentäkter. Men enligt Kustbevakningen finns det i nuläget inget akut hot.

– Vi har flugit över området under förmiddagen och ser ingen olja utanför våra länsor i Mälaren. Det finns därmed inte längre något akut hot mot dricksvattenproduktionen i Mälaren, säger räddningsledare Jonas Holmstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.