Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Toll är biträdande direktor på Stockholms Stadsmission. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Larmar om att långtidsarbetslösa riskerar bli utan hjälp: ”En nedmontering av fungerande system”

Uppdaterad
Publicerad

Över 6000 personer arbetstränar just nu inom bland andra Stockholm Stadsmission och olika samfund i Sverige. I höst kan det dock bli slut med det och långtidsarbetslösa riskerar att få det tuffare, menar de som bedriver arbetsträning idag.

– Vi ser inte att Arbetsförmedlingen har någon plan för dem, säger stadsmissionens Anna Toll.

I Södertälje sker arbetsträning hos en rad organisationer och samfund. Där skolas hundratals långtidsarbetslösa närmare arbetslivet varje år med ledord som helhetssyn och individanpassning, i en miljö som ofta inte är vinstdrivande. Samma modell finns i riket i stort.

– Man har kanske på grund av ohälsa inte varit på arbetsmarknaden på väldigt länge. Då handlar det om att man i lugn takt ska kunna börja hos oss och sedan på sikt gå in i de insatserna som Arbetsförmedlingen erbjuder, säger Anna Toll, biträdande direktor på Stadsmissionen.

Nuvarande sätt fungerar

Det nuvarande systemet med långtidsarbetslösa hos den idéburna sektorn ses av många som ett fungerande sätt. Där en fjärdedel av personerna kommer ut på arbetsmarknaden. Till den idéburna sektorn hör alltså organisationer och samfund, med mera, som ofta står mellan offentlig sektor och privata aktörer. Även kommuner har sysselsatt många personer i arbetsträning i sina olika sociala verksamheter.

”Mest oroande”

Men arbetsförmedlingens säger nu att nuvarande modell inte är i linje med de nationella upphandlingsregler som finns. Arbetsförmedlingen bör alltså inte ge pengar till organisationer som kan utföra samma verksamhet som de företag som Arbetsförmedlingen redan köpt en tjänst av.

– Det som är mest oroande är att vi inte ser att Arbetsförmedlingen har ersatt det vi gjort med någon ny tjänst som hjälper de som står absolut längst bort från arbetsmarknaden, säger Anna Toll.

Stockholms stadsmission har omkring 800 personer i arbetsträning. Varav 40 i Södertälje.

Här arbetstränade södertäljebor 2022

Hela människan, 97 personer.

Folkuniversitetet, 90 personer.

Stadsmissionen, 40 personer.

Samhall, 29 personer.

Finska pingst, 29 personer.

Lindström Racing, 7 personer.

Blåbandsföreningen, 6 personer.

Secondhand till hjälp, 5 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.